Handla online – Bredare och smalare utbud

Att handla online har sina fördelar. För många handlar det om att snabbt hitta det man är ute efter utan att behöva åka ner på stan för att göra inköpet.  Två av de stora fördelarna är just att utbudet är bredare – och smalare. Genom att ta en nischad produkt som kockkläder visas här ett exempel.

En hemsida som marknadsför kockkläder är www.kockmössa.se. Hade de som driver sidan istället satsat på en butik i en normalstor stad hade skylten på fasaden istället ropat ut ”Arbetskläder”. För att ha en butik som enbart säljer kockkläder är inte ekonomiskt lönsamt. I alla fall inte om det handlar om en fysisk butik. När det kommer online blir det annorlunda.

Att starta och driva en webbshop kostar inte mycket och därmed är möjligheterna öppna för vem som helst att sälja några få produkter via nätet. Detta har gjort att dessa supernischade webbutiker har vuxit upp.  På så vis kan man säga att utbudet har blivit betydligt smalare. Eller egentligen kanske man ska säga djupare för nu går det att få tag på de produkter som man förut var tvungen att ha specialkontakter för att nå.

Samtidigt blir också utbudet bredare online. För att gå tillbaka till kockmössa.se så har de ett stort utbud av mössor till matlagande kocken. En del med märken, en del utan. En del vita och andra svarta. Utöver det finns även maskeradmössan för den som enbart är ute efter en mössa inför maskeraden. Genom att butikerna inte ens behöver ha något lager hemma utan beställer från sina leverantörer när de väl får en beställning går det att erbjuda ett mycket brett sortiment.

En av de största fördelarna med att handla online är alltså att man hittar den smala nischade prylen likväl som att man hittar många av dessa och kan välja exakt den modell som man själv gillar bäst.