Figurer till tårtan – två vägar

Att bjuda på en tårta betyder fest.  Det är nästan så att tårtans storlek avgör högtidsdagens storhet. De största bakverken hittas på bröllop och det är ju självklart en av livets största dagar. Men det är inte bara storleken som avgör hur man upplever tårtan. Det handlar extremt mycket om hur man garnerar den och gör den snygg också. Två val man måste göra är om man vill tillverka figurer själv eller om man ska köpa dem samt av vilket material de ska vara.

 Färdiga marsipanfigurer

Att köpa marsipanfigurer som någon duktig konditor har skapat är ett enkelt sätt att garnera tårtan. Fördelen är att figurerna är färdiga och att man därmed bara behöver köpa in dem för att placera dem på det snygga bakverket.

Nackdelen är två. För det första priset. Ska man bara ha en liten marsipangris på toppen av tårtan så gör det kanske inte så ont i plånboken men vill man ha de lite större modellerna så kostar det. Och ska det vara snyggt så bör man ha de större modellerna.

Den andra nackdelen är att man inte får exakt det man vill ha. Grisar och tomtar är lätta att få tag på men ska det bli personligt vill man kanske ha Bamse, Stålmannen eller något liknande.  En del konditorier erbjuder personliga beställningar. Men då stämmer verkligen ”smakar det så kostar det”

Vill man istället skapa egna marsipanfigurer så går marsipan att köpa på nästan alla livsmedelaffärer.

 Sockerpasta

Att använda sockerpasta istället för marsipan har blivit allt mer populärt. I likhet med marsipan så går det att köpa färdiga figurer av sockerpasta eller köpa exempelvis grön sockerpasta och skapa en groda själv.  Även här finns fördelar och nackdelar. Fördelen är att det blir betydligt billigare. Att köpa in et helt kilo kostar kring 60kronor och räcker en bra bit. Det går bland annat att köpa via http://www.sockerpasta.nu.

Fördelen med detta material är även att man kan forma tydligare och stelare figurer. Det är lätt material som stelnar snabbt. På så vis sjunker figuren inte ihop på samma sätt som marsipanen. Dessutom är färgerna tydligare och då framförallt vit där marsipan inte alls kan konkurrera.  Ytterligare fördel är allergi eftersom det inte ingår nötter i sockerpasta.

Nackdelen då? Främst smaken . Denna är mycket söt och är nästan som att äta ren socker. Så vill man ha det snyggt eller gott – det är frågan.