Barcelona och Napoli

Maradona är argentinaren som anses som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Hans prestationer i landslag och klubblag är i en klass för sig och är för många fotbolls intresserade en levande legend.

Maradona föddes 1960 i en förstad till Buenos Aires i Argentina. Han döptes till Diego Armando Maradona men är för fotbolls världen alltså känd under namnet Maradona.

När det internationella fotbollsförbundet, FIFA, hade en omröstning för att kora vem som varit den bästa fotbolls spelaren under 90-talet kom Maradona på en första plats.

Maradona började sin karriär i fotbolls laget Argentinos Juniors där han spelade 76-81 innan han skrev kontrakt med Boca Juniors, som sedan kom att bli den klubb som har förknippas med i sitt hemland.

I och med sina framgångar i Argentinoas Juniors och Boca Juniors så hade klubbarna i Europa fått upp ögonen för den argentinska talangen. Det lag som vann “dragkampen” om Maradona blev den spanska La Liga klubben Barcelona. Kontraktet med Barcelona skrevs 1992 och köpesumman uppgavs till 50 miljoner kronor, vilket var en enorm summa för en fotbollsspelare på den tiden. Han kallades redan då för den “nye Pelé” och förväntningarna på honom var enorm. I Barcelona gjorde Maradona 28 mål på 58 matcher innan han gick till den italienska klubben Napoli där han senare skulle få sitt absoluta genombrott.

Napoli, dåvarande i den italienska högsta ligan Serie-a, hade betalat rekordsumman 65 miljoner kronor för att få argentinaren att skriva på kontraktet.

Han skulle visa sig vara en bra investering för klubben då han i allra högsta grad bidrog till att laget vann ligan 2 gånger, italienska cupen 1 gång och UEFA-cupen 1 gång.

Maradona var den absolut största stjärnan under denna tid och fansen i den italienska staden nästintill gudsförklarade honom.

Han spelade lite drygt 7 år i Napoli och gjorde under sin tid 115 mål på 259 spelade matcher.

Efter Napoli skrev han kontrakt med den spanska klubben Sevilla men det blev bara 29 matcher för klubben innan han återvände hem för spel i Argentina.

Väl hemma i Argentina spelade han för laget Newells Old Boys innan det var dags att återvända till Boca Juniors.

Det var i denna klubb som Maradona kom att avsluta sin karriär 1997 och förbli en av de absolut största inom fotboll.

Även om han senare kom att räknas som den största även inom landslags fotboll så fick Maradona en trög start när de kom till representera sitt land.

VM 1978 skulle spelas i Argentina men Maradona blev petad från truppen strax innan mästerskapet. Detta gjorde honom väldigt bitter och han uttalade sig om att aldrig mer spela för landslaget. Det var någon som han senare tog tillbaka och -79 var han med i de landslag som vann umgdoms-VM och Maradona var självklart den store stjärnan.

VM debuten lät dröja ytterligare cirka 3 år men det var inte förrän i VM-86, då Argentina vann, som hans genombrott som landslagsspelare kom. Många var eniga om att han var turneringens bästa spelare samt att han ordnade guldet på egen hand.

Det blev 2 mål i kvartsfinalen, 2 mål i semifinalen och sammanlagt 5 mål i turneringen. Han stod också för den avgörande passningen i finalen mot Västtyskland då laget vann med 3-2.

Fyra år senare var det åter dags för Argentina att spela VM final mot Västtyskland. Denna gång fick man dock nöja sig med en andraplats då man förlorade finalen med noll mål mot ett.

Sista VM framträdandet för Maradona blev VM 94. Turneringen började bra i de två första gruppspels matcherna för Maradona. Men efter att ha testats positivt vid ett dopningsprov diskvalificerades han från turneringen och anklagades återigen för att ha samröre med maffian. Livet utanför planen har nästan varit lika omtalat som spelet på planen för Maradona och rykten kring samröre med maffian samt narkotika missbruk har ofta synts på tabloiderna.